Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Terug naar Ministeries

Nederlandse Zorgautoriteit

Organisatieonderdeel

De gegevens kunnen verouderd zijn en zijn laatst bijgewerkt op: 25-08-2020 Op 03-03-2021 heeft de organisatie voor het laatst aangegeven dat de gegevens correct zijn. De organisatie is gevraagd om de gegevens te controleren. De laatste wijziging is op 25-08-2020 doorgevoerd.

Adresgegevens

Bezoekadres Newtonlaan 1 - 41
3584 BX Utrecht
Provincie Utrecht
Postadres 3017
3502 GA Utrecht
Telefoon (030) 296 81 11 (algemeen)
Fax (030) 296 82 96
Internet https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport (algemeen)
E-mail info@nza.nl (algemeen)

Onderdeel van (1)

Functies

Voorzitter Raad van Bestuur mr. drs. T.W. Langejan

Beschrijving

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt en bewaakt goed werkende zorgmarkten. De belangen van de consument staan daarbij centraal. Efficiƫntie op korte en lange termijn, markttransparantie, keuzevrijheid, toegang tot zorg en de kwaliteit zijn gewaarborgd. De consument krijgt zo de beste waar en waarde voor zijn zorgeuro.

De NZa is marktmeester in de zorg en heeft hiervoor verschillende instrumenten. Bijvoorbeeld het monitoren van de ontwikkeling van zorgmarkten en het bevorderen van de werking van zorgmarkten, het adviseren over zorgfusies en onderzoeken en ingrijpen op zorgmarkten en in overeenkomsten tussen partijen, als er sprake lijkt van marktmacht.

De NZa is ook regelgever en zorgt dat de zorg betaalbaar blijft. Dit doet de NZa door de tarieven, budgetten en prestaties in de zorg vast te stellen. De NZa onderzoekt of de consument beter af is wanneer de prijzen worden vrijgegeven of juist worden gereguleerd en adviseert de minister daarover.

De NZa houdt toezicht op de zorgmarkten, om na te gaan of de zorgmarkten goed werken en zorgaanbieders en zorgverzekeraars de wet en regelgeving naleven. Er zijn drie vormen van toezicht: nalevingstoezicht, markttoezicht en uitvoeringstoezicht.